Energikartläggning

För företag och bostadsrättsföreningar

Vi hjälper Er med energikartläggningar!

Vill ni minska er energianvändning? EcoTech Solenergi är oberoende konsulter som kan hjälpa er med er energikartläggning samt komma med förslag på förbättringar som kan optimera er energianvändning. Många företag och bostadsrättsföreningar har sparat mycket pengar på att optimera sin energianvändning. Kontakta oss på info@ecotechsolenergi.se eller ring +46 (0)70 433 32 17.

Vi har lång erfarenhet av att hjälpa fastighetsägare sänka sina energikostnader!

En energikartläggning är den perfekta starten för att effektivisera och sänka er fastighets energianvändning. Med en energikartläggning i grunden går det enkelt att planera för framtida underhåll och eventuella investeringar.

Kontakta oss för mer info!

Minska kostnader genom energikartläggning

En energikartläggning kan spara mycket pengar och energi för olika typer av verksamheter, men vem som sparar mest beror på flera faktorer.

Stora företag och industrier: Företag med hög energiförbrukning, som industrier och stora fastigheter, har ofta störst potential att spara. Eftersom de konsumerar stora mängder energi, kan även små förbättringar i effektiviteten leda till betydande besparingar i både kostnader och energi.

Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar: Byggnader som använder mycket energi för uppvärmning, ventilation och belysning kan också spara mycket. Genom att optimera energianvändningen, till exempel genom att förbättra isolering, byta till energieffektiv belysning eller justera ventilationssystemet, kan fastighetsägare och bostadsrättsföreningar minska sina kostnader.

Offentliga verksamheter: Sjukhus, skolor och andra offentliga verksamheter har ofta höga krav på effektiv energianvändning. De kan därför ha stor hjälp av en energikartläggning, särskilt genom optimering av driften av fastigheter och användning av förnybar energi som tex solceller .

Små och medelstora företag (SME): Även mindre företag kan spara genom att identifiera ineffektiviteter i sin verksamhet. Dessa besparingar kan vara proportionellt stora i förhållande till deras totala energiförbrukning, även om de inte når upp till samma volymer som större företag.

Hushåll och privatpersoner: För privatpersoner handlar besparingarna oftast om uppvärmning, kyla och belysning. Små justeringar, som att byta till energieffektiva apparater eller optimera uppvärmningen, kan ge betydande besparingar över tid.

Sammanfattningsvis är det stora företag och energitunga industrier som ofta har mest att spara på en energikartläggning, men alla verksamheter och hushåll kan dra nytta av det inte minst för att minska sitt klimatavtryck!

Vad är en Energikartläggning?

En energikartläggning är en systematisk genomgång och analys av en verksamhets eller en byggnads energianvändning. Syftet är att identifiera hur energi används, var energiförluster sker, och vilka åtgärder som kan genomföras för att öka energieffektiviteten och minska energikostnaderna.

Undersökning av isolering

Bilden ovan visar ett exempel på hur man kan med värmekamera med hög upplösning hitta svagheter i isolering och andra läckage som leder till att onödigt mycke energi går åt till uppvärmning.

Energikartläggningens delar

Insamling av energidata: Det första steget är att samla in uppgifter om den nuvarande energiförbrukningen, inklusive el, värme och eventuellt bränsle. Detta kan ske genom att analysera energiräkningar, mäta energiförbrukningen i olika delar av verksamheten eller byggnaden, och titta på mönster över tid.

Analys av energianvändningen: Efter insamlingen av data analyseras var och hur energi används. Det kan handla om att identifiera ineffektiva maskiner, överflödig belysning, otillräcklig isolering, dåligt optimerade uppvärmningssystem eller annan utrustning som drar mer energi än nödvändigt.

Identifiering av förbättringspotential: Genom analysen hittar man möjliga förbättringsområden där energieffektiviteten kan ökas. Det kan inkludera åtgärder som att byta till energieffektiv belysning (t.ex. LED), installera bättre isolering, optimera ventilationssystem, eller investera i energieffektiv utrustning.

Rekommendationer på energibesparande åtgärder: Efter identifieringen av ineffektiv energianvändning lämnas rekommendationer på specifika åtgärder som kan vidtas för att minska energiförbrukningen. Dessa kan vara både tekniska och operativa, och de kan variera från mindre justeringar till större investeringar.

Kostnadsberäkning och besparingspotential: En energikartläggning inkluderar ofta en ekonomisk analys där de föreslagna åtgärdernas kostnader jämförs med den förväntade energibesparingen. På så sätt får man en uppfattning om hur snabbt en investering kan betala sig tillbaka i form av lägre energikostnader.

Efter att åtgärderna sedan genomförts är det viktigt att följa upp för att se hur mycket energi som faktiskt sparas och om ytterligare justeringar behövs.

Minska byggnadens fotavtryck samtidigt som ni minskar energianvändningen

Kan man få bidrag för att utföra en energikartläggning?

Tidigare har det gått att få bidrag för att utföra en energikartläggning för små och medelstora företag. Vad som gäller för erat företag eller förening kan vi hjälpa er att ta reda på .

Lämna en förfrågan

Vem behöver göra en energikartläggning?

  • Stora företag i EU (de som har fler än 250 anställda eller en omsättning över 50 miljoner euro) är skyldiga enligt EUs energieffektiviseringsdirektiv att göra regelbundna energikartläggningar.
  • Små och medelstora företag och fastighetsägare kan välja att göra en frivillig energikartläggning för att minska sina energikostnader och miljöpåverkan.

En energikartläggning är alltså ett kraftfullt verktyg för att både spara pengar och minska miljöavtrycket genom att effektivisera energianvändningen.

Vem får utföra en energikartläggning?

En energikartläggning ska utföras av en certifierad eller kvalificerad energiexpert för att säkerställa att den genomförs på ett korrekt och tillförlitligt sätt. Vem som får utföra en energikartläggning beror på om det gäller ett krav enligt lag eller en frivillig kartläggning, men generellt gäller följande:

Certifierade energikartläggare (för stora företag)

I Sverige och inom EU gäller att stora företag, som omfattas av lagen om energikartläggning (EKL), måste anlita certifierade energikartläggare. Dessa kartläggare ska vara godkända av ackrediterade organ. Certifieringen säkerställer att personen har tillräcklig kompetens inom energianvändning och energieffektivisering.

För att bli certifierad energikartläggare behöver man vanligtvis ha:

  • Teknisk utbildning inom energi, exempelvis som ingenjör.
  • Flera års erfarenhet inom energieffektivisering och energianalys.
  • Genomgått en specifik certifieringsprocess hos ett ackrediterat organ.

Oberoende och kvalificerade experter (för frivilliga kartläggningar)

Om en energikartläggning görs frivilligt, till exempel för ett mindre företag eller en bostadsrättsförening, finns det inget formellt krav på certifiering, men det är rekommenderat att anlita en kvalificerad och erfaren energiexpert.

Interna kartläggare (under vissa förutsättningar)

I vissa fall, särskilt för stora företag, kan en energikartläggning utföras internt, förutsatt att den som genomför kartläggningen har tillräcklig kompetens och erfarenhet. Det kan vara en anställd energiansvarig eller teknisk chef som uppfyller kraven på kunskap och erfarenhet. Om det sker internt måste företaget kunna visa att den interna kartläggaren har tillräckliga kvalifikationer.

Specialiserade energikonsulter

Mindre företag, fastighetsägare, och bostadsrättsföreningar kan välja att anlita specialiserade energikonsulter som erbjuder energikartläggningar. Dessa företag har ofta ingenjörer och energiexperter som är specialiserade på att analysera energianvändning och föreslå energieffektiviseringsåtgärder.

Sammanfattningsvis:

För stora företag som omfattas av lagkrav måste energikartläggningen utföras av certifierade energikartläggare. För andra typer av verksamheter är det bäst att anlita en kvalificerad energiexpert eller konsult med erfarenhet av energianalyser.

Energikartläggning och optimering av energianvändningen

Optimera byggnadens energianvändning och minska kostnaderna

JA, det är hela tanken! Det ska löna sig att vara klimatsmart!

Genom att förbättra energieffektiviteten minskar du inte bara energiförbrukningen utan även kostnaderna för uppvärmning, kyla, belysning och andra energikrävande system. Här är några förslag på hur detta kan uppnås:

Att optimera en byggnads energianvändning minskar inte bara energiförbrukningen utan kan också leda till direkta besparingar av driftskostnaderna. Investeringar i energieffektivitet kan ofta betala tillbaka sig själva på några år, särskilt genom minskade el- och värmekostnader.

Exempel på energieffektiviserande åtgärder

Isolering och täthet

  • Åtgärd: Förbättra isoleringen och tätningen av byggnadens skal, inklusive väggar, tak och fönster.
  • Effekt: Minskad värmeförlust på vintern och mindre behov av kylning på sommaren.
  • Besparing: Lägre energikostnader för uppvärmning och luftkonditionering, samtidigt som inomhuskomforten ökar.

Energieffektiv belysning

  • Åtgärd: Byt till LED-belysning eller annan energieffektiv belysning och installera rörelsesensorer och dagsljusstyrning.
  • Effekt: LED-lampor använder upp till 80 % mindre energi än traditionella glödlampor och håller mycket längre.
  • Besparing: Lägre elräkningar och färre utgifter för byte av belysning.

Effektiva värme- och kylsystem

  • Åtgärd: Optimera värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem (HVAC) genom att använda energieffektiva värmepumpar, smarta termostater och bättre styrning.
  • Effekt: Bättre kontroll över inomhustemperaturen och minskad överdriven energianvändning.
  • Besparing: Lägre kostnader för både uppvärmning och kyla genom att minska onödig drift.

Återvinning av värmeenergi

  • Åtgärd: Installera system för att återvinna värme från ventilation och avloppsvatten (värmeväxlare).
  • Effekt: Återanvändning av bortkastad värmeenergi för uppvärmning av byggnaden.
  • Besparing: Minskade uppvärmningskostnader eftersom mindre energi behövs för att hålla en stabil temperatur.

Solpaneler och förnybar energi

EcoTech Solenergi har lång erfarenhet av att hjälpa fastighetsägare sänka sin energianvändning med solpaneler. Solpaneler är en enkel och effektiv åtgärd som kan sänka energianvändningen rejält!

  • Åtgärd: Installera solpaneler eller annan förnybar energiproduktion på byggnaden.
  • Effekt: Produktion av egen el från förnybara källor, vilket minskar beroendet av köpt el.
  • Besparing: Direkt minskning av elkostnader och, i vissa fall, möjlighet att sälja överskottsel till elnätet.

Smart styrning och automation

  • Åtgärd: Implementera ett smart system som styr belysning, uppvärmning och kylning baserat på användning och väderförhållanden.
  • Effekt: Energieffektiv drift baserat på faktisk behov snarare än fasta scheman.
  • Besparing: Minskad energiförbrukning när ingen är närvarande, och optimerad användning under verksamhetstid.

Effektiv vattenanvändning

  • Åtgärd: Installera vattenbesparande armaturer och system för att minska varmvattenförbrukningen.
  • Effekt: Minskad mängd varmvatten som behöver värmas upp.
  • Besparing: Lägre kostnader för både vatten och energi som används för att värma vattnet.

Underhåll av utrustning

  • Åtgärd: Regelbundet underhåll av HVAC-system, värmesystem och annan utrustning för att säkerställa att de fungerar effektivt.
  • Effekt: Utrustningen förbrukar mindre energi när den är i gott skick.
  • Besparing: Minskade driftkostnader och längre livslängd på utrustningen.

Ventilation med värmeåtervinning

  • Åtgärd: Installera ett system för mekanisk ventilation med värmeåtervinning (FTX-system).
  • Effekt: Värme från frånluften återvinns och används för att värma inkommande kall luft, vilket minskar behovet av att tillföra ny värmeenergi.
  • Besparing: Lägre uppvärmningskostnader genom minskad energiförlust.

Energilagring

  • Åtgärd: Om du har solceller eller annan förnybar energikälla kan du installera batterier för att lagra överskottsenergi och använda den vid behov.
  • Effekt: Bättre nyttjande av egenproducerad energi och minskade kostnader för att köpa el från nätet under dyra perioder.
  • Besparing: Minskade energikostnader genom smartare energianvändning.

Många parametrar kan optimeras för att minska byggnadens klimatavtryck

Som syns ovan finns det många faktorer att ta hänsyn till när man energieffektiviserar. Det är därför bra att ta hjälp av någon som har erfarenhet och kan guida er genom arbetet. En erfaren energiexpert kan hjälpa er med prioriteringar, göra en lista med möjliga förbättringsåtgärder, uppskatta kostnaden för de olika åtgärderna samt rekommendera vilken eller vilka av åtgärderna som gör störst skillnad. En energikartläggningen helt enkelt!

Kontakta oss så hjälper vi Er!

Ta hänsyn till samtliga parametrar i energikartläggningen
minska ert avtryck

Så går en energikartläggning till

  1. Insamling av energidata:
  2. Analys av energianvändningen:
  3. Identifiering av förbättringspotential:
  4. Rekommendationer på energibesparande åtgärder:
  5. Kostnadsberäkning och besparingspotential:

Efter energikartläggningen

  1. Genomförande och uppföljning: Efter att åtgärderna genomförts är det viktigt att följa upp för att se hur mycket energi som faktiskt sparas och om ytterligare justeringar behövs.

Minska klimatavtrycket

Tveka inte att ta kontakt med oss och dela med er av era tankar kring energieffektivisering. Vi har omfattande erfarenhet som rådgivare och kan hjälpa er att få en klar bild av era möjligheter oavsett om det handlar om en mindre eller större satsning. Vi brinner för att hitta lösningar som kan sänka energianvändningen!

Få ett förslag