Nytt ROT-avdrag för grön teknik

I januari 2021 kom ett nytt ROT-avdrag för grön teknik. Avdraget gäller installationer som påbörjas och betalas tidigast 1 januari 2021.

De nya reglerna innebär att privatpersoner kan få tillbaka 15 % av kostnaderna för arbete och material vid installation av nätanslutna solcellssystem. Maxgränsen för det gröna avdraget är 50 000 kr per år och avdraget görs direkt på fakturan från entreprenören som installerat solcellerna. Övriga kostnader exempelvis för frakt, resor, maskiner och projektering kan inte tas med.

Skatteavdraget för solceller gäller installationer på småhus eller ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion. Även småhus eller ägarlägenhet under uppförande, fritidshus samt lägenhet som upplåtits med bostadsrätt omfattas av avdraget.

Bra att tänka på:

  • För att kunna använda skattereduktionen måste du betala tillräckligt med skatt.
  • Du får bara dra av skatten på material om det är företaget som utför installationen som tillhandahåller materialet. Om du till exempel hittar jättebilliga solpaneler hos en grossist och köper dessa för att sedan anlita ett annat företag som installerar panelerna så kan du bara få skatteavdrag för arbetet.
  • Kolla upp att företaget som ska utföra installationen är godkänt för F-skatt innan ni ingår avtal eller innan du betalar fakturan, annars gäller inte skatteavdraget.
  • Om du redan utnyttjat hela eller delar av ditt avdrag så kan någon annan i hushållet ansöka om skattereduktion om hen också är ägare till bostaden.
  • Utöver skattereduktion för grön teknik om 50 000 kr per år kan du även få rot- och rutavdrag för andra arbeten med upp till 75 000 kr per år.

Skatteavdraget gäller inte för:

  • Solcellsinstallationer på hyreshus om systemet används av flera hushåll.
  • Off-grid anläggning/anläggning med ö-drift, alltså installationer på fastigheter som inte är anslutna till elnätet.
  • Installation som utöver din bostad även förser exempelvis uthyrd bostad eller ekonomibyggnad med el.
  • Kostnader för exempelvis frakt, resor, maskiner och projektering.

Förutom solcellsinstallationer gäller avdraget för grön teknik även installation av system för energilagring, exempelvis batterilager, samt installation av laddningspunkt för elfordon, exempelvis laddstolpe till elbil och du kan då dra av 50 % av kostnaderna för arbete och material.

Läs mer om det gröna rotavdraget på Skatteverkets hemsida.

Dela på sociala medier
Bläddra bland nyheter