--> Upphandling av 700kW solceller åt Järfälla kommun | EcoTech Solenergi
Upphandling av 700kW solceller åt Järfälla kommun

700 kWp PPA avtal solceller åt Järfälla kommun

EcoTech Solenergi har fått i uppdrag av Järfälla kommun att ta fram ett upphandlingsunderlag för en upphandling av ca 700 MWh solel via ett PPA-avtal.

PPA avtal solceller

Ett Power Purchase Agreement (PPA) är ett avtal mellan två parter, vanligtvis en kraftproducent och en konsument eller köpare, som fastställer villkoren för försäljning och köp av elektricitet. PPAs används vanligtvis inom förnybar energisektor, särskilt för projekt som involverar sol-, vind- eller andra former av ren energi. Huvudsyftet med en PPA är att ge en långsiktig ram för försäljning av elektricitet, ofta över en period av 10 till 25 år.

Här är de viktigaste komponenterna och aspekterna av ett typiskt Power Purchase Agreement:

Inblandade parter:

Säljare/Producent: Den här parten är ansvarig för att utveckla, äga och driva kraftproduktionsanläggningen i detta fall flera solcellsanläggningar. Det kan vara en oberoende kraftproducent, en utvecklare av förnybar energi eller ett företag inom energibranschen.

Köpare/Avnämare: Det är den enhet eller de enheter som samtycker till att köpa den elektricitet som genereras av kraftproducenten. Köpare är ofta stora företag, offentliga myndigheter eller företag inom energibranschen.

Villkor för elförsäljning:

      • PPA specificerar mängden elektricitet som ska levereras under kontraktsperioden, vanligtvis mätt i megawatt-timmar (MWh) eller gigawatt-timmar (GWh)

Prisstruktur:

Avtalet fastställer prisstrukturen för elektriciteten. Det finns olika prismodeller, inklusive fast pris, variabelt pris kopplat till marknadsräntor eller en kombination av båda. Inom ramen för förnybar energi är det ofta fokus på att tillhandahålla stabil och förutsägbar prissättning för att främja investeringar i rena energiprojekt.

Kontraktslängd:

PPAs är vanligtvis långsiktiga avtal med varaktigheter från 10 till 25 år. Den förlängda varaktigheten hjälper till att ge ekonomisk stabilitet för projektet och ger köparen möjlighet att säkra en långsiktig tillgång på elektricitet.

Ansvar och prestanda:

PPA inkluderar bestämmelser som fastställer båda parters ansvar, inklusive prestandagarantier och operativa standarder för kraftproduktionsanläggningen.

Finansiella arrangemang:

Finansiella arrangemang, inklusive betalningsvillkor, faktureringsprocedurer och eventuella påföljder eller incitament relaterade till prestanda, detaljeras i avtalet.

Miljöaspekter:

Inom förnybar energi-PPAs kan det finnas bestämmelser som rör de miljömässiga egenskaperna hos den genererade elektriciteten. Det kan inkludera rättigheter att ansöka om förnybara energicertifikat (RECs) eller andra miljömässiga fördelar kopplade till produktionen av ren energi.

Uppsägning och force majeure:

PPA inkluderar bestämmelser för uppsägning under specifika förhållanden, liksom klausuler som hanterar force majeure-händelser (oförutsedda omständigheter bortom parternas kontroll).

PPA avtal är vanliga vid anläggning av solcellsparker

Power Purchase Agreements spelar en avgörande roll för att underlätta utvecklingen och finansieringen av förnybara energiprojekt genom att ge en förutsägbar intäktsström för projektutvecklare och långsiktig tillgång till ren energi för köpare. De är ett nyckelverktyg för att främja övergången till en mer hållbart samhälle.

 

Dela på sociala medier
Bläddra bland nyheter