Om växelriktare, del 1
Växelriktare solceller. vad gör växelriktaren i en solcellsinstallation

Växelriktare solcellernas hjärna

Vad gör en växelriktare?

Växelriktarens uppgift i en solcellsanläggning är framför allt att omvandla den likström som solcellerna producerar till växelström som kan användas i t.ex. den byggnad som anläggningen är monterad på. Hur väl växelriktaren är matchad med solcellsanläggningen påverkar också hur mycket solel du får ut ur anläggningen vid olika solinstrålning.

Olika typer av växelriktare

Det finns några olika typer av växelriktare som det kan vara bra att ha koll på så att du får en växelriktare som passar den anläggning som just du vill installera:

  • Strängväxelriktare är den vanligaste typen. Namnet kommer av att solcellspanelerna seriekopplas i flera så kallade strängar som ansluts till växelriktaren. Det finns många olika storlekar på strängväxelriktare vilket gör det enkelt att dimensionera utifrån hur stor solcellsanläggning man vill installera.
  • Hybridväxelriktare kan användas om det ska installeras ett batterilager i samband med solcellsinstallationen eller om man vill ha möjlighet att göra det senare. De är vanligtvis lite dyrare än traditionella växelriktare.
  • Om du vill ha optimerare på din solcellsanläggning måste du ha en växelriktare som är kompatibel med de optimerare du ska använda. Optimerare kan t.ex. användas om din solcellsanläggning drabbas av skuggning under delar av dagen eller om din anläggning har paneler åt flera olika väderstreck.

Tycker du att det är svårt att tolka all teknisk data på växelriktarens datablad? Håll utkik efter kommande inlägg 😊

Dela på sociala medier
Bläddra bland nyheter